Aktualności

Webinar dotyczący tematu białka roślinnego

Rodzime białko roślinne jako czynnik bezpieczeństwa białkowego kraju w świetle wyników badań Programu Wieloletniego 2016-2020. Webinar pod tym tytułem odbył się 11 grudnia. Federację reprezentował Pan Mariusz Olejnik.

– Rząd uruchamiając programy, które były realizowane w dwóch odsłonach, miał na uwadze przede wszystkim potrzebę zwiększenia areału upraw roślin białkowych po to, żeby częściowo zapewnić krajowe źródła białka – mówiła Anna Gembicka, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, otwierając webinar.

Anna Gembicka podkreśliła również, że należy wyważyć pewne racje między pracami, które pomogą uzyskać Polsce bezpieczeństwo białkowe przez zwiększenie krajowych źródeł białka oraz głosami branżowymi, zwłaszcza przemysłu paszowego.

Problem rodzimych źródeł białka nie dotyczy tylko Polski, ale całej Europy. W tej sprawie toczyły się dyskusje Komisji Europejskiej w Parlamencie Europejskim. Prezes Mariusz Olejnik uważa, że o wsparciu produkcji białka roślinnego należy rozmawiać na szczeblu unijnym. Najważniejsza jest dla producentów stabilność produkcji.

Webinar podsumowała Małgorzata Woźniak, Naczelnik Wydziału Bioróżnorodności i Bezpieczeństwa Białkowego w ministerstwie rolnictwa.

– Dwa lata szybko miną, nawet się nie obejrzymy. Dobrze byłoby żeby ten okres nie zakończył się niczym, ale żeby już teraz wyciągnąć odpowiednie wnioski z tego, co do tej pory zostało wykonane i skupić swoje działania i siły na tym, co pomoże zbudować rynek rodzimych pasz białkowych – mówiła Małgorzata Woźniak.

Podkreśliła, że uczestnicy debaty wykazali brak tego rynku w Polsce. Same deklaracje już nie wystarczą. Należy rozpocząć pewne działania, żeby zaczął on funkcjonować.