6 czerwca ogłoszony Światowym Dniem Mięsa
Globalne bezpieczeństwo żywnościowe, wyzwania i możliwości rozwoju branży mięsnej oraz rola sztucznej inteligencji w kształtowaniu przyszłości przemysłu mięsnego.
Wokół tych tematów ogniskowały się panele kongresu Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day, który odbył się 29 października w Warszawie. Zgromadził on liderów branży mięsnej oraz ekspertów z kraju i zagranicy.
Kluczowym punktem wydarzenia było uroczyste podpisanie deklaracji ustanawiającej 6 czerwca Światowym Dniem Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli 13 związków branżowych. W imieniu inicjatywy #HodowcyRazem deklarację podpisał Prezes Zarządu PFR i jednocześnie koordynator inicjatywy Grzegorz Brodziak.
– To historyczny dzień. Podczas kongresu zostanie ustanowiony Światowy Dzień Mięsa. Wydarzenie to przechodzi do historii, a wszyscy, którzy w tym uczestniczą, są jej częścią – mówił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.
Wydarzenie zainaugurowało wystąpienie ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego. Minister Siekierski wskazał, że zgodnie z ekspertyzami w 2050 r. globalna populacja będzie liczyłam już 10 mld ludzi, zaś rosnące zapotrzebowanie na żywność będzie wymagało wzrostu produkcji żywności o 60-70 proc.
Gościem specjalnym Kongresu był Sun Linjiang, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce.
Sun Linjiang wspomniał, że polskie produkty rolno-spożywcze o wysokiej jakości cieszą się ogromną popularnością wśród chińskich konsumentów.