Aktualności

Spotkanie Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju w Paryżu

W dniach 26-28 października w Paryżu odbyło się spotkanie OECD.

W spotkaniu uczestniczył Wiceprezes Zarządu Grzegorz Brodziak reprezentując także organizację ELO (European Landowners Organisation), której PFR jest członkiem.

Jak przyspieszyć transformację rolnictwa w kierunku bardziej zrównoważonych standardów na całym świecie? Dyskutowano o tym w OECD w Paryżu podczas pierwszego spotkania Global Forum on Farm Policy Innovation (GFFPI), utworzonego przez Australian Farm Institute, Canadian Agri-Food Policy Institute, the Farm Foundation oraz the Forum for the Future of Agriculture we współpracy ze Stałymi Przedstawicielami Australii, Holandii oraz Ministerstwem Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa Japonii.

Ważną częścią dyskusji była przyszła rola handlu w promowaniu zrównoważonego rolnictwa.

W miarę jak kraje na całym świecie wdrażają polityki mające na celu zwiększenie zrównoważonego rozwoju żywności i rolnictwa, rośnie znaczenie roli, jaką może odegrać handel. Na przykład handel sam w sobie może być czynnikiem sprzyjającym zrównoważonemu rozwojowi rolnictwa, ale wiele z pojawiających się polityk nie jest do siebie dostosowanych i stwarza potencjał do wznoszenia barier. Może to podważyć rolę, jaką może odegrać handel, a także ostateczny cel, jakim jest osiągnięcie pożądanych rezultatów dla zrównoważonego rolnictwa.

Wraz z kluczowymi interesariuszami wyższego szczebla z organizacji członkowskich GFFPI oraz członkami Komitetu Rolnictwa OECD i innymi zaproszonymi przedstawicielami z całego ekosystemu rolno-spożywczego staraliśmy się zbadać, jak mogłaby wyglądać idealna przyszłość dla rolnictwa, zrównoważonego rozwoju i handlu oraz, co ważne, jak się tam dostać.

Jako przedstawiciel Polskiej Federacji Rolnej i European Landowners Organisation Prezes Grzegorz Brodziak mógł zaprezentować przypadek Goodvalley jako przykład dobrej praktyki w zakresie wdrażania zrównoważonych rozwiązań.

Pomimo różnic między krajami, wszyscy rozumiemy konieczność transformacji systemów rolno-spożywczych w kierunku bardziej zrównoważonych standardów i zdajemy sobie sprawę z tego, że musimy działać teraz.