28 stycznia odbyło się spotkanie on-line organizowane przez Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych MRiRW dotyczące kilku sektorów produkcji zwierzęcej. Federację reprezentował Mariusz Olejnik p.o. Prezesa Zarządu.

W związku z trwającymi konsultacjami Planu Strategicznego dla WPR omówiono planowane do realizacji mechanizmy dedykowane grupom producentów rolnych oraz organizacjom producentów. Referat przygotowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczył podejścia do promowania współpracy rolników w ramach Planu Strategicznego WPR w sektorach: wołowina, mleko, drób, owce i kozy.
Pozostałe prezentacje podczas spotkania:
Charakterystyka rynku bydła – dr Danuta Zawadzka IERiGŻ- PIB
Charakterystyka rynku owiec – dr Danuta Zawadzka IERiGŻ- PIB
Rynek drobiu- Dorota Pasińska IERiGŻ – PIB
Rynek jaj- Dorota Pasińska IERiGŻ – PIB
Branża mleczarska w Polsce – interwencja sektorowa – dr Piotr Szajner IERiGŻ – PIB


