Aktualności

Sektor rolno-żywnościowy i obszary wiejskie w obliczu nowych wyzwań

Międzynarodowa Konferencja zorganizowana przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

21 września w Warszawie odbyła się Konferencja zorganizowana przez IERiGŻ, której celem było podjęcie dyskusji o nowych wyzwaniach w sektorze rolno-żywnościowym i ich wpływie na rozwój obszarów wiejskich. Uwarunkowania geopolityczne, w tym np. wojna w Ukrainie, pandemia COVID-19, Europejski Zielony Ład czy transformacja energetyczna mają istotny wpływ na to, co dzieje się w rolnictwie i globalnej gospodarce żywnościowej.
Wnioski z dyskusji przyczynią się do określenia tych wyzwań. Będą również próbą wskazania kierunków rozwoju zarówno sektora rolnego, jak i obszarów wiejskich w Polsce i Europie.

Konferencję otworzyła dr inż. Sylwia Łaba, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej- PIB. Jednym z prelegentów sesji II był Pan Grzegorz Brodziak Wiceprezes Polskiej Federacji Rolnej. Wygłosił referat pt. „Kluczowe wyzwania dla zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności w czasach zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego świata i zmieniających się oczekiwań konsumentów: studium przypadku Goodvalley Agro S.A. Poniżej abstrakt do prezentacji.

W konferencji uczestniczył także Prezes Mariusz Olejnik i Wiceprezes Waldemar Rolewski.

Grzegorz Brodziak
Abstrakt

Celem prezentacji jest omówienie najważniejszych wyzwań, przed którymi
obecnie stoi rolnictwo, w kontekście ryzyk wynikających z niestabilnej sytuacji
geopolitycznej, zerwanych łańcuchów dostaw, skutków zmian klimatu, zmie-
niających się regulacji prawnych w obszarze rolnictwa i jego otoczenia, w tym
wynikających ze strategii w ramach Europejskiego Zielonego Ładu, integracji
rolnictwa ukraińskiego z europejskim, globalnej konkurencji oraz zmieniają-
cych się trendów konsumenckich. W prezentacji podjęto próbę wskazania na
możliwy model produkcji rolnej uwzględniający standardy rolnictwa zrówno-
ważonego, na przykładzie przedsiębiorstwa rolnego Goodvalley Agro S.A. Opi-
sano konkretne rozwiązania stosowane w przedsiębiorstwie, w nawiązaniu do
standardów określonych w ramach ESG (spojrzenie na zarządzanie w aspek-
tach środowiskowych, społecznych i korporacyjnych) pozwalające na obniże-
nie wpływu działalności rolniczej na środowisko i klimat, także uwzględniające
oczekiwania społeczne i konsumenckie od producentów rolnych i producen-
tów żywności. Wykorzystano materiały i informacje pochodzące z zasobów opi-
sywanego przedsiębiorstwa, a także opracowania zewnętrzne dotyczące oma-
wianego tematu. Jako metody badawcze zastosowano studium przypadku
oraz analizę dokumentów i opracowań. Dokonano porównania wybranych
istotnych parametrów produkcyjnych charakteryzujących analizowane w stu-
dium przypadku przedsiębiorstwo z danymi uśrednionymi dotyczącymi rol-
nictwa polskiego i europejskiego. Wnioski nasuwające się z analizy i porów-
nania wskazują na to, że obliczu opisywanych wyzwań konieczna jest szybsza
transformacja polskiego rolnictwa w kierunku zmiany jego struktury, zwięk-
szania efektywności i dostosowania do standardów modelu zrównoważone-
go, co będzie możliwe pod warunkiem wdrożenia odpowiednich strategii i za-
pewnienia finansowania.