4 marca 2025 roku
Tematem posiedzenia była : Informacja nt : Zapowiadanego przeglądu unijnych
przepisów o dobrostanie zwierząt i europejskiej inicjatywy obywatelskiej “ KONIEC EPOKI KLATKOWEJ „.
Wprowadzenia dokonał Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Wiceminister Jacek Czerniak.
Zgodnie z zapowiedziami obecnego Komisarza Unii d.s. Dobrostanu Zwierząt Oliver’a Varhelyi , możliwe jest podjęcie przez Komisję Europejską inicjatyw legislacyjnych w zakresie:
-wprowadzenia zakazu chowu klatkowego zwierząt gospodarskich w związku z europejską inicjatywą obywatelską End of a Cage Age :
-wprowadzenia zakazu hodowli zwierząt futerkowych w związku z inicjatywą obywatelską Fur Free Europe -wprowadzenia systemu znakowania żywności, uzależnionego od dobrostanu i sposobu utrzymywania zwierząt
Nadchodzący przegląd unijnego prawodawstwa ma być oparty na najnowszych dowodach naukowych oraz uwzględniać społeczno- ekonomiczny wpływ rolników i łańcuch rolno- spożywczy, tym samym zapewniając wsparcie dla rolników oraz odpowiednie okresy przejściowe. Nowe regulacje powinny być poprzedzone analizą zarówno pozytywnych jak i negatywnych skutków, nie tylko uwzględniających poprawę warunków utrzymywania zwierząt, ale także konsekwencje dla konsumentów i innych uczestników rynku. Zmiany legislacyjne w zakresie dobrostanu zwierząt należy wprowadzaċ stopniowo i rozważnie. Nie można zapominać, że wyższe wymagania dobrostanu zwierząt będą prowadzić do wyższych kosztów prowadzenia produkcji zwierzęcej w Unii Europejskiej.
Należy też uwzględniać fakt, że wraz ze zwiększaniem wymogów dobrostanowych, musi nastąpić lepsza ochrona rynku UE przed napływem produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych poza Unią, gdzie nie ma tylu obciążeń i wymagań i co może prowadzić do utraty konkurencyjności przez rolnictwo polskie w UE, a tym samym do porzucenia produkcji zwierzęcej w UE oraz utraty bezpieczeństwa żywnościowego .
Przedstawiciele organizacji branżowych ( głównie drobiu i produkcji jaj ), podkreślali , że np.zakaz klatkowego chowu , to koszt modernizacji budynków, zmniejszanie obsady zwierząt, zwiększanie kosztòw obsługi zwierząt, obniżanie się rentowności hodowli prowadzące do rezygnacji z produkcji zwierzęcej. Producenci pod naciskiem wymogów rynku bez specjalnych wymogów prawnych przestawiają powoli sposób produkcji. Popierający zmiany przytaczali dane o dużym społecznym poparciu w Europie, o ponad 1.5 mln podpisów za wprowadzeniem prawa – tzw. otwartych klatek .
Federację na posiedzeniu reprezentował Mirosław Dackiewicz członek Prezydium Rady Federacji.
Źródło: notatka Pana Mirosława Dackiewicza.


