Konferencja organizowana przez Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN, 21 marca 2025 r.


fot. IRWiR PAN
Konferencja podsumowała projekt, którego celem było porównanie zakresu oraz formy raportowania zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w krajach Grupy Wyszehradzkiej.
Wdrożenie zielonych celów UE jest szczególnie ważne dla przemysłu spożywczego V4, a w dzisiejszym szybko zmieniającym się środowisku wspólny zestaw kryteriów jest niezbędny do wspierania zrównoważonych środowiskowo działań. Po wprowadzeniu NFRD i Zielonego Ładu, unijna taksonomia stała się niezbędnym narzędziem, a jej cele odgrywają obecnie decydującą rolę w dyrektywie w sprawie sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju (CSRD).
Konferencja była okazją do omówienia stanu raportowania zrównoważonego rozwoju w Polsce i krajach Grupy Wyszehradzkiej, zapewniając przegląd tego, jak obecne regulacje UE, w tym CSRD ustanowione przez Komisję Europejską, są wdrażane w praktyce.
Wykład wprowadzający do panelu przedstawił p. Adam Baucza, który wskazał na stan realizacji założeń oraz możliwe oddziaływanie podejścia ESG na funkcjonowanie podmiotów w Polsce, ze szczególnym naciskiem na przyszłe konsekwencje wprowadzenia obowiązku raportowania dla sektora rolno-spożywczego.
Panel dyskusyjny, w którym uczestniczył Prezes Grzegorz Brodziak miał na celu przedstawienie różnych perspektyw przygotowania procesu raportowania zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwach w Polsce, a także oceny obecnych i przyszłych skutków wdrażania regulacji UE, w tym CSRD, na funkcjonowanie przedsiębiorstw oraz uczestników łańcucha wartości. Kolejnym zagadnieniem poruszanym podczas rozmowy były wyzwania stojące przed przedsiębiorstwami w zakresie dostosowania działalności do nowych wymogów regulacyjnych, a także omówienie skutków CSRD na sektor rolno-spożywczy, w szczególności koncentrując się na tym, w jaki sposób zmiany te wpłyną na działalność i praktyki zrównoważonego rozwoju różnych rodzajów gospodarstw rolnych. Prezes Grzegorz Brodziak przekazał, że działania środowiskowe należy tak wprowadzać, aby było to opłacalne. Gospodarstwo powinno mieć zatem powierzchnię przynajmniej 50-70 ha lub więcej. W Polsce powinniśmy dążyć do zmiany struktury agrarnej.