Konferencja odbyła się 6 września w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie


Sekretarz stanu Rafał Romanowski przedstawił rolę systemów jakości w budowaniu relacji z konsumentami.
Konferencja była okazją do omówienia funkcjonujących w Polsce krajowych i unijnych systemów jakości żywności. Wśród prezentowanych zagadnień omówione zostały zasady funkcjonowania dotyczące: rolnictwa ekologicznego, unijnego systemu oznaczeń geograficznych, krajowego systemu jakości żywności – Jakość Tradycja, krajowego systemu jakości żywności – System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP), krajowego systemu jakości żywności – Quality Meat Program (QMP).
Uczestnicy dyskutowali o tym, w jaki sposób promować systemy jakości, aby były one rozpoznawalne, a także o tym, jaki wpływ mają systemy jakości na budowanie relacji między konsumentami a producentami rolnymi.
Omówione zostały także tematy dotyczące interwencji w ramach systemów jakości w Planie Strategicznym na 2023-2027 oraz zagadnienia związane z paszportyzacją polskiej żywności.
Jako wyzwanie dla wszystkich uczestników systemów jakości oraz instytucji wdrażających takie systemy sekretarz stanu Rafał Romanowski określił zwiększenie rozpoznawalności znaków jakości, budowanie świadomości i zwiększanie wiedzy konsumentów.
W Polsce funkcjonują różne rodzaje produktów , które spełniają lub mogą spełniać kryteria wysokich wymagań jakości powiązanych z wytwarzaniem i przetwarzaniem ekologicznym : lokalne, regionalne , tradycyjne etc. Dla produkcji zwierzęcej istotną rolę odgrywać będzie spełnianie podwyższonych wymogów dobrostanowych.
W tym roku ( 2023 ) weszła w życie ustawa o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych ( chronione nazwy pochodzenia produktów – tradycyjne polskie specjalności). Obecnie jest zarejestrowanych w Unii 46 produktów rolnych i środków spożywczych z Polski.
Polską Federację Rolną reprezentował Mirosław Dackiewicz Wiceprzewodniczący Rady.
Źródło: strona https://www.gov.pl/web/rolnictwo/systemy-jakosci-zywnosci-w-planie-strategicznym-dla-wpr


