24 lutego odbyło się webinarium „Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu”. Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład?

Federację reprezentowali Prezes Mariusz Olejnik i Wiceprezes Waldemar Rolewski.
W części 1 temat wystąpienia to: Wspólna Polityka Rolna a ochrona klimatu. Co dalej? Referowany przez Pana Macieja Golubiewskiego, Szefa Gabinetu Janusza Wojciechowskiego, Europejskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W części 2 omówiono temat: Rolnictwo, klimat, środowisko. O przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwie żywnościowym.
Rolnictwo wpływa na stan środowiska, globalne emisje i jednocześnie coraz mocniej odczuwa konsekwencje zmian klimatycznych. Globalne ocieplenie wpłynie nie tylko na to, jaką żywność można i gdzie wytwarzać, ale także na bezpieczeństwo żywnościowe wielu miejsc świata. Kierunek działania Europy nie podlega dyskusji. Pewne jest, że kolejne dekady skoncentrowane będą na transformacji gospodarek w kierunku niskoemisyjnym. Rolnictwo powinno być w centrum tego procesu. Tymczasem wciąż pozostaje na marginesie dyskusji o neutralności klimatycznej, stanie środowiska przyrodniczego, w tym bioróżnorodności.
W jaki sposób UE chce odpowiedzieć na wyzwania, które stoją przed rolnictwem w najbliższych latach? Jaka jest przyszłość rolnictwa w Polsce? Jaką receptę na włączenie rolnictwa w ochronę klimatu i redukcję emisji mają rolnicy? Jak powinny i muszą zmienić się nasze postawy jako konsumentów? To tylko niektóre pytania, na które starano się odpowiedzieć w czasie spotkania. Webinarium zorganizował Instytut Spraw Publicznych,
EIT Food CLC North-East oraz European Climate Foundation.


