12 lutego 2021 r. odbyło się organizowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB seminarium online pt. „Przemysł spożywczy i handel rolno-spożywczy w warunkach pandemii COVID-19″.
Referat wygłosiła dr hab. Iwona Szczepaniak oraz prof. IERiGŻ-PIB i dr Łukasz Ambroziak. Federację na seminarium reprezentował dr Waldemar Rolewski Wiceprezes Zarządu. Po prezentacji przekazał swoje spostrzeżenia dotyczące trudności w roku 2020 dla producentów trzody chlewnej. Przy ASF spadły o 20-30% ceny tuczników i w efekcie dopłacano do tucznika 50 – 100 zł. Wielu rolników, szczególnie mniejszych producentów zaniechało działalności. Dziwi zatem informacja o dobrych wynikach w przetwórstwie mięsa wieprzowego. Wynika z niej, że to rolnicy ponieśli koszty przetwórców spowodowane COVID – 19 i problemami w handlu międzynarodowym.
Prezentacja z seminarium znajduje się na stronie:
https://www.ierigz.waw.pl/aktualnosci/seminaria-i-konferencje/24297,20,3,0,1613379019.html


